Символика на чукчетата за входни врати
Чукче за Входна врата под формата на лъв

Символика на чукчетата за входни врати

🕑 2 минути за четене Обновена на: 30 ноември, 2022 в 15:40 часа

Входните врати съществуват от хиляди години. Те разделят домa от външния свят. Изборът на входната врата и на чукчето говори много за вашия вкус и стил. В днешно време те се приемат по-скоро като стилен аксесоар, който придава завършеност.

Използвали са се още в древността, когато хората са били много суеверни и са вярвали в мистични сили и духове. Освен като метод за оповестяване и за посещение пред жилището, техните форми и символи са се смятали и за предпазващи от лоша енергия и запазващи семейния уют и спокойствие.

В тази статия ще ви разкажем за символиката на няколко форми на чукчета за входни врати.

Видове форми на чукчета за входни врати

Ръката на Фатима

Този символ е използван за защитен амулет в арабския свят още в древността. Смята се, че той предпазва от лоши очи, магии и лоша енергия. Чукчето на блиндираната врата с този символ предпазва домът от всички негативни сили.

Лъв

Чукчета за блиндирани врати с формата на лъвска глава са били използвани още в древна Гърция. От хиляди години лъвът е считан за пазител и символизира мощ и сила. Чукчетата за входни врати с такава форма са използвани за семейства с кралско потекло или от висшата класа. До днес този символ си остава знак за изискан вкус, стил и класа.

Змия

Тъй като змията се движи по земята в древността се е считало, че тя е свързана най-силно с нейната енергия. В митологията тя е символ както на мъдрост и духовното обновяване, така и на живота и смъртта.

Глава на кон

Древните култури са имали различни тълкувания за този символ. Келтите са смятали, че конската глава символизира победа, триумф и дълголетие. Гръко-римляните са свързвали този символ с чест, доминация и мъжественост. За Индианците, този символ е бил емблема на свободата.

Сподели