Символика на чукчетата за входни врати
Чукче за Входна врата под формата на лъв

Символика на чукчетата за входни врати

🕑 2 минути за четене Обновена на: 19 септември, 2023 в 11:04 часа

Входните врати съществуват от хиляди години. Те разделят домa от външния свят. Изборът на входната врата и на чукчето говори много за вашия вкус и стил. В днешно време те се приемат по-скоро като стилен аксесоар, който придава завършеност.

Използвали са се още в древността, когато хората са били много суеверни и са вярвали в мистични сили и духове. Освен като метод за оповестяване и за посещение пред жилището, техните форми и символи са се смятали и за предпазващи от лоша енергия и запазващи семейния уют и спокойствие.

В тази статия ще ви разкажем за символиката на няколко форми на чукчета за входни врати.

Видове форми на чукчета за входни врати

Ръката на Фатима

Чукче за входна врата Ръката на ФатимаЧукче за входна врата

Този символ е използван за защитен амулет в арабския свят още в древността. Смята се, че той предпазва от лоши очи, магии и лоша енергия. Чукчето на блиндираната врата с този символ предпазва домът от всички негативни сили.

Лъв

Чукче за входна врата лъвска врата

Чукчета за блиндирани врати с формата на лъвска глава са били използвани още в древна Гърция. От хиляди години лъвът е считан за пазител и символизира мощ и сила. Чукчетата за входни врати с такава форма са използвани за семейства с кралско потекло или от висшата класа. До днес този символ си остава знак за изискан вкус, стил и класа.

Змия

Чукче за входна врата

Тъй като змията се движи по земята в древността се е считало, че тя е свързана най-силно с нейната енергия. В митологията тя е символ както на мъдрост и духовното обновяване, така и на живота и смъртта.

Глава на кон

Чукче за Входна врата под формата на кон

Древните култури са имали различни тълкувания за този символ. Келтите са смятали, че конската глава символизира победа, триумф и дълголетие. Гръко-римляните са свързвали този символ с чест, доминация и мъжественост. За Индианците, този символ е бил емблема на свободата.

Сподели